Jedna od najboljih stvari koju Grci jedu uz ribu je umak od starog hleba i belog luka. Jednostavno se pravi i jeftin je, a jede se uz sve vrste riba. Najpoznatiji je pratilac ribe butor (γαλέος) , vrste morskog psa. Jetra butora inace je najbolji izvor vitamina A. Umak od belog luka ili σκορδαλιά je ovih dana u vreme posta jako cest na grckim trpezama. Potrebno je oko tri kriske starog hleba koji se potopi u vodi a zatim dobro pritisne i ocedi. On se ubaci u blender zajedno sa jednom casicom sirceta, solju, belim lukom, pola solje ulja i biberom. Ja ubacujem samo jedan komadic belog luka, mada ljudi ubacuju i po 5-6 cenova. Moja verzija ima i jednu maslinu, cini mi se da odgovara svim tim ukusima. Sve se dobro izmiksa, a ukoliko je previse gusto dodaje se i malo vode. Ukus je kiselo-slan.Treba da bude gustine kao majonez. Takodje trebalo bi ulje da se vidi, maslinovo ulje, odnosno da ga bude dosta. Na proslonedeljnoj pijaci sam kupila dva kilograma ribe σαρδέλα (sardina) za jedan euro. Ocistila sam ih i podelila u dve tri kesice i ostavila u zamrzivac. To je pravi smisao mediteranske ishrane, jeftina a kvalitetna hrana. Tako su se hranile generacije pre nas, bez gurme hrane, susija, modernih Cezar i slicnih salata. Iskorenimo pomodarstvo u ishrani da bi nam deca ostala zdrava. Sardela od ni pedeset centi, umak od belog luka i bajatog hleba i kupus salata je moj izbor za danasnji porodicni meni. Mozete ga naci u svakoj grckoj taverni.
Нема коментара:
Постави коментар